De meting van kinderogen doen wij zo!

6 september 2018

Het is best spannend om de ogen van uw kinderen voor het eerst te laten meten, dat begrijpen wij! Het is wel verstandig om aan de bel te trekken zodra u merkt dat uw kind klachten ervaart, zoals concentratieproblemen, moeite met lezen, hoofdpijn of dubbelzien. Kinderen onder de 8 jaar gaan hiervoor naar de oogarts of orthoptist in het ziekenhuis. Vanaf 8 jaar kan onze optometrist een oogmeting bij uw kind verrichten. Wij leggen hier graag uit waarom en hoe zij een oogmeting bij uw kind zal doen.

Refractie-afwijking
Vaak als het kind niet scherp ziet, is er sprake van een refractie-afwijking. Nu kan de lens van het oog niet goed scherpstellen. Dit is te verhelpen met een bril. Meestal, bij kinderen onder de 6 jaar, is er sprake van verziendheid. Zij hebben moeite met voorwerpen (bijvoorbeeld een boekje) van dichtbij te bekijken. Een bril met vergrotende glazen zal een oplossing bieden, beter bekend als ‘plus’-glazen.

Kinderen vanaf 6 jaar die niet scherp zien, daarentegen, zullen eerder bijziend zijn. Dit kunt u herkennen aan de manier waarop zij de verte in kijken. Knijpen met de ogen, of dingen in de verte die hen minder snel opvallen. Het kind zal beter zien met een bril met verkleinende glazen, een ‘min’-bril.

Het goede nieuws: een refractie-afwijking is bij kinderen altijd te verhelpen met een bril!

Voorbereiden op een oogmeting
Wat voor kinderen fijn kan zijn, is als er van te voren wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren, dan neemt de spanning wat af. Hier zijn de stappen van de oogmeting:

  1. Eerst bespreken we de situatie, u (en uw kind) leggen ons uit wat de klachten zijn.
  2. Daarnaast doen we een automatische oogtest om een indicatie te krijgen van de sterkte.
  3. Vervolgens kijkt de optometrist of het veilig is om oogdruppels in te brengen.
  4. Dan worden de ogen gedruppeld, het intrekken hiervan duurt ongeveer een half uur. We druppelen de ogen omdat een kind anders van nature zal scherpstellen waardoor de oogmeting beïnvloed wordt.
  5. Wanneer de druppels zijn ingewerkt zal de optometrist de ogen onderzoeken en wordt de sterkte bepaald.
  6. Als er bijzonderheden uit het onderzoek naar voren komen volgt een advies om toch naar de oogarts of orthoptist te gaan. Zijn beide ogen gezond en is er sprake van een refractie-afwijking, dan kun je een bril uitzoeken in de winkel!

Een bril kiezen
Dat was de meting, daarna komt misschien wel de leukste stap: we kunnen een bril uitkiezen! Misschien had uw kind al een mooi montuur op het oog, wij helpen graag. In de winkel bieden wij ruim 150 monturen voor kinderen!

Extra tips rondom de oogmeting
Plan de afspraak aan het einde van de dag en plan geen verdere activiteiten voor uw kind (zoals een sport). Het is verstandig als uw kind zijn/haar oogjes niet meer hoeft te gebruiken en een paar uur later lekker kan gaan slapen. Of tegen het weekend aan, zodat er genoeg rusttijd is voordat uw kind weer naar school moet.

Daarnaast is het slim om een zonnebril mee te nemen, omdat de ogen extra gevoelig zullen zijn voor licht door de oogdruppels.

Het gemak van uw kind heeft voorrang bij ons. Wij willen alles graag rustig uitleggen, zodat een oogmeting minder spannend aanvoelt. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een oogmeting voor uw kind? Kom langs in de winkel of neem contact met ons op!