Verrassende statistieken: De wereld door onze ogen

29 september 2016

Ontdek verrassende statistieken over oogzorg en verlies van zicht, van blootstelling aan UV tot de invloed op de leerprestaties.

Een oogonderzoek, vergelijkbaar met een tandartsbezoek, is een afspraak welke de meeste mensen iedere 1 à2 jaar maken zodat we de wereld om ons heen helder zien, van ons computerscherm tot verkeersborden op de weg. Een oogonderzoek houdt echter meer in dan uw brilvoorschrift nakijken of wazig zicht weer helder maken.

Een oogonderzoek is ook essentieel om uw ogen gezond te houden en te beschermen tegen de ontwikkeling van refractie-afwijkingen (bijziendheid, verzienheid of astigmatisme), staar of glaucoom. Wanneer deze niet vastgesteld, gecorrigeerd of behandeld worden, kunnen ze leiden tot verslechterd zicht en zelfs blindheid. Maar liefst 80% van de visuele beperkingen kan voorkomen of behandeld worden! Toch zijn er 2,5 miljard mensen die leven met slecht zicht, onbewust van het potentiële gevaar voor hun ogen wanneer ze hun zicht niet laten corrigeren.

“Maar liefst 80% van de visuele beperkingen kan voorkomen of behandeld worden!”

Los van de potentiële visuele beperkingen die kunnen ontstaan zonder goede oogzorg en controles, kunnen zichtproblemen de levensstijl en levenskwaliteit beïnvloeden, zeker bij kinderen die niet beseffen dat ze een probleem hebben. Grondig oogonderzoek kan ook andere problemen aan het licht brengen, zoals diabetes en kanker.

Goede oogzorg (bijvoorbeeld het dragen van een bril) en regelmatig oogonderzoek houden uw ogen en zicht gezond en zorgen ervoor dat u alles uit het leven kunt halen zonder uw zicht in gevaar te brengen. Bekijk de verrassende statistieken hieronder voor meer informatie over oogzorg, negatieve invloeden en visuele beperkingen om de wereld door onze ogen te zien en uw zicht vanaf vandaag te beschermen …

  • UV-stralen zijn schadelijk en hebben een cumulatieve impact op uw ogen, zeker omdat 40% van de blootstelling aan UV plaatsvindt wanneer u zich niet in het volle zonlicht bevindt. Verder vindt ongeveer 80% van alle blootstelling aan UV plaats voor het 18e jaar, omdat kinderogen nog niet zo goed ontwikkeld zijn om UV-stralen af te weren als volwassen ogen.
  • 23% van de automobilisten heeft ongecorrigeerde zichtproblemen en 59% van verkeersongelukken is mogelijk gerelateerd aan slecht zicht.
  • Zichtproblemen kunnen productiviteit op de werkvloer beïnvloeden. Aangezien33% van de werkenden niet gecorrigeerde zichtproblemen heeft, kan dit wereldwijd invloed hebben op de economie. Wereldwijd gaat $269 miljard verloren aan productiviteit van werknemers vanwege ongecorrigeerd zicht. Persoonlijke productiviteit en leervermogen in het onderwijs kunnen ook aangetast worden door slecht zicht, zeker bij kinderen.

Optiek Terhorst - Nieuws - Verrassende statistieken

80% van wat kinderen leren gebeurt via de visuele verwerking van informatie. Wanneer hun zicht beperkt wordt, kan dit het leerproces onderbreken en het vermogen om informatie op te nemen verminderen. Daarom is goed zicht cruciaal voor het leervermogen en de ontwikkeling van een kind. 30% van de kinderen lijdt aan een zichtprobleem, waardoor niet alleen hun educatie wordt verstoord, maar ook hun gezondheid (hoofdpijn, etc.) en hun vermogen om om te gaan met mensen om hen heen.

Wereldwijd wordt 43% van beperkt zicht veroorzaakt door niet gecorrigeerde refractie-afwijkingen (astigmatisme, etc.), terwijl 33% veroorzaakt wordt door onbehandelde staar en 2% door glaucoom. Dit zijn de grootste oorzaken van beperkt zicht, waarvan het merendeel behandeld, genezen of voorkomen kan worden.

Een oogonderzoek kan een simpele test zijn om te bepalen of u een bril nodig heeft om wazig zicht helder te maken, maar het kan het verschil maken tussen gezonde ogen en schade aan het zicht op de lange termijn, wat de levenskwaliteit kan verminderen of onderwijs in de weg kan gaan. Stel het niet uit; regelmatig oogonderzoek (minstens iedere 2 jaar) kan ervoor zorgen dat uw zicht gezond blijft.

Bronnen: