Hoe onderhoud ik mijn bril het beste?

26 augustus 2019

Onderhoud van je bril en brillenglazen. Om optimaal plezier van je bril te hebben is onderhoud hiervan erg belangrijk. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je bril en glazen langer in topconditie te houden:

1.  Bewaar je bril altijd in een passende harde brillenkoker.

2.  Gebruik altijd beide handen om de bril op of af te zetten. Dit voorkomt dat de bril onnodig verbuigt.

3.  Leg je bril nooit met de glazen naar beneden, want bij het verschuiven van de bril kunnen krassen ontstaan.

4.  Gebruik nooit papieren doekjes, keukenpapier of een servetje om je glazen schoon te maken. Deze bevatten namelijk kleine houtvezeltjes die door het schuren de coating en de ontspiegeling kunnen beschadigen.

5.  Je kan brillenglazen het beste schoonmaken onder handwarm stromend water met een ph- neutraal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld klein beetje huidvriendelijke zeep of afwasmiddel zonder citroen). Je spoelt vuildeeltjes hierdoor eenvoudig weg. Het is altijd verstandig om hierbij je bril bij het neusstuk vast te houden en niet bij de veren (pootjes). Droog de bril met een schone doek af. Het beste kunt je daarvoor een zachte theedoek of hydrofiele doek gebruiken die zonder wasverzachter is gewassen. Wasverzachters kunnen namelijk een wazige zweem op de glazen achterlaten.

6.  Bent je onderweg, gebruik dan voor het schoonmaken alleen een microvezeldoekje. Andere stoffen, zoals kleding, kunnen kleine krassen op je glazen veroorzaken.

7.  De speciale droge brilpoetsdoekjes zijn natuurlijk prima… als ze schoon zijn. Maar, na verloop van tijd kunnen ze vuil worden en dan kunnen ze als een soort schuurpapier gaan werken. Was zo’n doekje dan ook regelmatig maar nooit met wasverzachter, want dat maakt het vettig. Op zich is een speciale reinigingsspray voor brillen prima, maar dus weer niet als er nog een vuiltje op het glas zit.

8.  Bij gebruik van een reinigingsspray beide zijden van het glas bespuiten en droogwrijven met een schone doek.

9.  Speciale natte brillendoekjes zijn op zich wel goed maar in sommige natte doekjes zit alcohol, dat reinigt goed maar kan in enkele gevallen na langdurig gebruik schade veroorzaken. Doekjes waar citroenzuur in zit zijn niet goed, want dat zuur tast de coating aan.

10.  De coating is niet goed bestand tegen langdurige aanraking met zweet, huid en/of haar. Dat werkt op den duur verzurend en veroorzaakt snellere slijtage. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen zoals crème, aftershave of eau de cologne. Wanneer een montuur niet goed past, kunnen de glazen de huid raken met alle gevolgen van dien. Als je bril is vervormd of om een andere reden niet goed (meer) past, komt dan bij ons langs om deze opnieuw te laten afstellen.

11.  Agressieve stoffen kunnen je bril ook blijvend beschadigen. Vermijd daarom contact met aceton, ammonia, ether, lijm, parfum, haarspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en insecticiden.

12.  Maak bij het schoonmaken niet alleen je glazen schoon maar ook het montuur. Gebruik hiervoor lauwwarm water, eventueel met een zachte zeep. Geef je zonnebril net voor de winter een extra schoonmaakbeurt, of vraag ons de bril ultrasoon te reinigen. Zo hebben huidzuren en -vetten geen kans om op het montuur in te werken en deze te beschadigen.

13.  Leg je bril niet op het dashbord van de auto en stel je bril niet bloot aan extreme temperaturen. Tijdens een mooie zomer dag kan de temperatuur in de auto aardig oplopen waardoor de glazen en het montuur kunnen vervormen. Voorkom extreme temperatuurswisselingen, zoals in de sauna. De coating bestaat uit verschillende dunne laagjes die allemaal anders reageren op temperatuurswisselingen waardoor in extreme omstandigheden de laagjes kunnen barsten.

14.  Wanneer je de bril ergens tegenaan gestoten hebt, kan het zijn dat deze niet helemaal lekker zit. De bril moet dan worden bijgesteld. Je kunt dit beter niet zelf doen, wij hebben de juiste instrumenten en een ruime ervaring om de pasvorm van de bril weer te herstellen.

Kom regelmatig bij ons langs voor een kleine onderhoudsbeurt. We stellen de schroeven, passen de bril eventueel opnieuw af en reinigen de bril grondig. Eventuele defecten sporen we sneller op en dan kunnen maatregelen nemen.