Lang en gezond lenzen dragen met deze 8 tips

1 februari 2018

U draagt lenzen en wilt deze in optimale conditie houden. Slecht zorgen voor uw lenzen kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan uw zicht afnemen door beschadigingen van de lens of vuil, uw ogen kunnen geïrriteerd raken of zelfs ontsteken als u niet zorgvuldig met uw lenzen omgaat.

Deze 8 tips helpen u uw lenzen in perfecte conditie te houden.

Tip 1: Schone handen, Schone lenzen.
Hanteer uw lenzen alleen met schone handen. Was uw handen voor het inzetten of uitnemen van uw lenzen en droog uw handen bij voorkeur met een niet pluizende, schone doek.

Tip 2: Gebruik alleen lenzenvloeistof en geen andere vloeistoffen.
Speeksel, leidingwater, mineraalwater zijn allemaal vloeistoffen die u ver van uw lenzen verwijderd wilt houden. De bacteriën, kalk en micro-organismen kunnen uw lenzen grote schade toedoen.

Tip 3: Ververs uw lenzenvloeistof na gebruik.
Lenzenvloeistof heeft een ontsmettende kracht. Deze kracht neemt af naarmate u dezelfde vloeistof langer gebruikt. Vul uw lens-houder dus iedere dag met nieuwe lenzenvloeistof.

Tip 4: Nieuwe fles lenzenvloeistof betekent ook een nieuwe lens-houder.
Ook al ververst u iedere dag de vloeistof in uw lens-houder, om de zoveel tijd is het aan te raden een nieuwe lens-houder in gebruik te nemen. Dit voorkomt besmetting door achtergebleven bacteriën.

Tip 5: Vervang uw lenzen tijdig.
Of u nu dag-, maand- of weeklenzen draagt, vervang de lenzen regelmatig. Draag ze nooit langer dan de aangegeven periode, dit kan namelijk uw zicht verminderen en irritatie van uw ogen veroorzaken.

Tip 6: Sluit uw lenzenvloeistof goed af.
Door de fles goed af te sluiten voorkomt u vervuiling van buitenaf. Daarnaast verandert de substantie van de vloeistof als er lucht bij komt en vormen er kleine kristallen die voor irritatie kunnen zorgen. Let daarnaast ook goed op de houdbaarheidsdatum van uw lenzenvloeistof.

Tip 7: Gaat u zwemmen? Gebruik dan daglenzen en een zwembril.
Geef de bacteriën in het zwemwater geen kans. Gooi de daglenzen na een dag zwemmen liever weg.

Tip 8: Bezoek uw contactlens specialist regelmatig en volg zijn advies op.
De beste garantie voor gezonde ogen is regelmatig controle. Bij Optiek Terhorst zijn drie contactlens specialisten aanwezig. Zij volgen de laatste ontwikkelingen op gebied van oogzorg en die van contactlenzen in het bijzonder. Overweegt u om lenzen te gaan dragen? Dan zorgen zij voor de juiste aanmeting met behulp van geavanceerde apparatuur.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten lenzen die wij bieden.