Opticien, contactlensspecialist en optometrist: Wie doet wat?

11 januari 2019

De opticien

Een opticien is een oogspecialist die zich bezighoudt met het vaststellen van de oogsterkte (de zogeheten refractie of oogmeting) en het aanmeten van brillen en zonnebrillen. Naast het vaststellen van de juiste sterkte kijkt de opticien bij Optiek Terhorst ook naar de samenwerking tussen de ogen, de oogdruk en de gezondheid van het oog. Indien er iets afwijkends geconstateerd wordt zal een vervolgafspraak gemaakt worden bij onze optometrist voor verder onderzoek of volgt een verwijzing naar de oogarts. De opticien is ook verantwoordelijk voor het slijpen van de brillenglazen en kan reparaties uitvoeren aan uw montuur. De opticien zorgt ervoor dat uw bril goed afgesteld wordt voor optimaal draagcomfort.

Optometrist

Het beroep opticien kent geen titelbescherming. Het is dus (helaas) toegestaan dat niet-gediplomeerden zich opticien kunnen noemen. Ditzelfde geldt voor het beroep contactlensspecialist. Bij Optiek Terhorst worden uw ogen uitsluitend gemeten door medewerkers met minimaal het MBO optiek diploma, met aanvullend het MBO contactlensspecialist diploma of een HBO diploma optometrist. Het beroep optometrist is een wettelijke erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg en geniet hierdoor titelbescherming.

De contactlensspecialist

Deze specialist is al een opticien, maar heeft ervoor gekozen zich verder te ontwikkelen als contactlensspecialist. Het onderzoeken van de ogen middels een uitgebreide oogmeting kan dus ook door deze persoon worden gedaan, maar de contactlensspecialist kan meer bieden. 

Advies over harde of zachte contactlenzen, nachtlenzen en maatwerk contactlenzen zijn ook werkzaamheden van deze specialist. De contactlensspecialist meet niet alleen de sterkte, maar kijkt ook naar de gezondheid en de vorm van de ogen om vast te stellen of de ogen geschikt zijn voor het dragen van lenzen. In de loop der jaren kan de gezondheid of sterkte van de ogen veranderen. Dit zal de contactlensspecialist nauwkeurig in de gaten houden. Het aanleren hoe men de lenzen moet gebruiken (in en uit doen, schoonhouden) en controles uitvoeren waarbij de sterkte, passing van de lenzen en gezondheid van de ogen worden gecheckt, zijn taken van de contactlensspecialist.

De optometrist

De optometrist heeft een medische opleiding. Heeft u andere klachten dan wazig zicht, dat met een bril op te lossen is? De optometrist is opgeleid om te onderzoeken waar hoofdpijnklachten, leer- en leesproblemen vandaan komen, als deze met het kijken te maken hebben. De gezondheid van ogen wordt getest op eventuele oogziektes en oogafwijkingen. Ook controle van het netvlies bij diabetes en oogmetingen bij jonge kinderen vanaf acht jaar worden door de optometrist gedaan. Blijkt tijdens een onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is bij een oogarts, dan wordt u doorverwezen.

Voor een afspraak met de optometrist is tegenwoordig geen verwijzing van de huisarts meer nodig. De optometrist werkt nauw samen met de huisartsen en oogartsen.

Opticien Optiek Terhorst

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.