Slecht zicht: Genetische aanleg of invloed van omgeving?

1 januari 2018

Hoe voorkomen we dat de kinderen van nu, later bijziend of slechtziend worden?
Er zijn 188 genetische factoren die invloed hebben op ons zicht, maar naast deze genetische aanleg heeft ook de omgeving een grote invloed op de kwaliteit van ons zicht.

Kunnen we voorkomen dat kinderen op latere leeftijd slecht gaan zien? Gedeeltelijk, beweert Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

 

myopieBron

Wat is bijziendheid?
Bijziendheid (of myopie) is eigenlijk het hebben van een ‘lang oog’. Als u bijziend bent dan groeit de achterkant van het oog naar achteren waardoor het brandpunt van de lichtstralen die het oog binnenvallen vóór het netvlies ligt. Hierdoor gaat u onscherp zien. Een min bril corrigeert het beeld waardoor het brandpunt weer op het netvlies valt.

Smartphones en binnen zitten
Naast de genetische invloed blijkt myopie ook echt iets van ‘deze tijd’. Kinderen (en volwassenen) zitten meer binnen dan vroeger en kijken erg vaak op smartphones of de computer.

Om objecten van dichtbij te bekijken moeten de ogen zich aanpassen (accommoderen), dit kost veel inspanning. Doet u dit regelmatig uren achter elkaar dan kan het oog zich aan die stand aanpassen en dus verlengen. In het donker is dat proces nog intensiever voor de ogen, een boek lezen bij weinig licht is dus onverstandig.

20, 20, 2
Om te voorkomen dat de kinderen van nu, later bijziend of zelfs slechtziend worden heeft Caroline Klaver de ’20 , 20, 2′ regel bedacht. Die regel houdt in dat als je twintig minuten hebt gelezen of naar een scherm hebt gekeken, je even twintig seconden in de verte moet staren. “Het liefst ga je nog even rondlopen”, vertelt de arts.

“Die ‘2’ staat voor de twee uur die kinderen per dag naar buiten moeten.” „Buiten is de hoeveelheid licht 15.000 lux. Als we buiten zijn, komt er een stofje vrij in het oog en dat is dopamine, een stopsignaal. Hoe meer dopamine, hoe meer de groei van de aslengte wordt geremd. Binnen is er veel minder licht, ongeveer 500 lux. Doe ik het licht uit, dan zitten we op 50 lux. Die 50 lux is echt slecht”, aldus Caroline klaver.

bron