Waar of niet waar – Wist u dit over zonnebrillen?

6 maart 2018

Loopt u minder kans op oogschade in de auto of achter glas? Beschermen donkere of lichte glazen uw ogen beter? En waarom zijn de ogen van kinderen gevoeliger voor zonlicht? In dit artikel ontkrachten we fabels en zetten we de feiten voor u op een rij!

Achter glas (zoals in de auto) loopt u minder risico op oogschade door de zon – NIET WAAR

Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. Zowel in de auto of achter een raam in de zon is het erg belangrijk om een goede zonnebril te dragen.

Kinderogen zijn gevoeliger voor zonlicht – WAAR

De ogen van kinderen onder de 12 jaar bevatten minder pigment en hun pupil is groter. Hierdoor komen er meer UV-stralen door die blijvende schade kunnen aanrichten aan het oog. Een goede zonnebril is juist voor kinderen erg belangrijk.

Donkere glazen beschermen beter tegen de zon dan lichte glazen – NIET WAAR

Alle zonnebrillen hebben een zogenoemd CE-markering, waarbij de bescherming oploopt van categorie 1 naar 4 en categorie 4 het beste uw ogen beschermt. Dit staat dus los van de kleuren of donkerheid van de glazen. Het juiste UV-400 filter en een hoge categorie zorgt voor de beste bescherming.

Gepolariseerde glazen beschermen beter dan andere glazen – NIET WAAR

Ook hier is de categorie en het UV-filter van de glazen van belang, niet de polarisatie. Gepolariseerde glazen kijken wel iets rustiger bij horizontale weerkaatsing van licht op oppervlakken zoals water, sneeuw of glad wegdek.

Op het water loopt u meer risico op oogschade – WAAR

De zon weerkaatst op het water en dat maakt de lichtstralen intenser. Juist op het water is het dus erg belangrijk om een goede zonnebril te dragen.

Een grotere zonnebril beschermt uw ogen beter – WAAR

Een grotere zonnebril bedekt een groter oppervlak rond uw ogen en beschermt daardoor beter. Wel is het van belang dat de bril het CE-keurmerk én het juiste UV-400 filter heeft.

De beste zonnebril voor uw activiteiten dit voorjaar

Onze nieuwe collectie zonnebrillen (op sterkte) kunt u weer ontdekken in de winkel. Voorzien van het CE-keurmerk en juiste UV-filter voor uw activiteiten komend voorjaar. Plan uw bezoek >